CRNOGORSKI ISELJENIK FEDERIKO TOMAŠEVIĆ POSJETIO CRNU GORU

Dana 27.05.2019.godine, Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović primio je u Miločeru jednog od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federika Tomaševića iz Argentine koji na njegov poziv boravi u Crnoj Gori.

Potomak Slavomira Tomaševića iz Kruševica koji je doselio u Argentinu još prije Velikog rata, rado se odazvao pozivu, s namjerom da se upozna sa korijenima svoje porodice, ali i razvojem Crne Gore i uslovima za ulaganja. On je tokom susreta istakao da mu je čast da se nakon što je obišao okolinu Herceg Novog, odakle potiče njegova porodica, i crnogorsko primorje, sretne sa predsjednikom Ðukanovićem. “Veoma sam inspirisan da napravimo još čvršce veze u biznisu, kulturi i drugim oblastima i da počnemo da uzgajamo ono što je posijano proteklih godina, kazao je Tomašević uz uvjerenje da poput njega i drugi potomci Crnogoraca, ne samo u Argentini, mogu i žele da uččine što više za Crnu Goru, prije svega upoznajuci se međusobno, ali i na svakom drugom polju.

Tomašević kaže da se lično uvjerio u dinamičan razvoj Crne Gore. Impresioniran onim što je vidio, kaže da je malo mjesta u svijetu, na kojima se danas realizuju projekti kao u Crnoj Gori, koji donose višestruke benefite za ekonomiju, ali i za transfer znanja. Čestitao je predsjedniku Ðukanoviću na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju tako sigurnim. To nije samo ulaganje, to je cijela strategija razvoja, koja Crnu Goru pozicionira na svjetskoj mapi”, porucio je Tomašević.

Predsjednik Ðukanović zahvalio je Federiku Tomaševiću za visoke ocjene o ostvarenjima Crne Gore ističući da je najvažnija dimenzija povezivanja sa dijasporom obezbijediti potomcima naših iseljenika da upoznaju svoju zemlju i porodicu, saglasio se Predsjednik.

Tomašević je obavijestio Predsjednika da je odlučio da obezbijedi do 5 stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, kao i prevod i izdavanje jedne knjige godišnje na španskom jeziku o Crnoj Gori. Obavijestio je takode da ce, impresioniran Crnom Gorom, on i supruga vec ovog ljeta dovesti i svoje četvoro djece u Crnu Goru da vide odakle su im korijeni.

Pored banke Puente, osnovane 1915.godine, Federiko Tomaševic veoma se uspješno bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

Posjeta Tomaševića, vlasnika najvece banke u tri države, Argentini, Paragvaju i Urugvaju, uslijedila je nakon susreta sa predsjednikom Ðukanovićem tokom posjete Latinskoj Americi u decembru prošle godine.

Podijeli: