Crnogorski iseljenik donirao 30.000 eura porodicama sa Cetinja

U subotu 8. septembra u prostorijama Ogranka Matice crnogorske na Cetinju, organizovana je dodjela donacija ugoženim porodicama iz cetinjske opštine. Naš iseljenik iz SAD-a, osvjedočeni dobrotvor, Blažo Sredanović obezbjedio je iznos od 30 000 eura za šest porodica koje su teškog materijalnog stanja. Dodjeli su prisustvovali gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, predsjednica SO Cetinja Maja Ćetković, pomoćnik direktora Uprave za dijasporu mr Ivan Jovović i generalni sekretar Matice crnogorske Ivan Ivanović.
Blažo Sredanović je rođen 1932. godine na Cetinju a danas živi u Honoluluu na Havajima u SAD-u. Po struci elektrotehničar, svoj radni vijek proveo je u svjetski poznatoj građevinskoj firmi „Behtel“. Osnovao je prvo sveameričko udruženje Crnogoraca sa sjedištem u San Francisku. Jedan je od utemeljivača nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije koja je ove godine dodijeljena po 18. put. Iako kilometrima daleko od svoje domovine Sredanović nikad nije zaboravio zemlju svog porijekla i ostao joj je odan.
U ime donatora obratio se publicista Marko Špadijer i tom prilikom istakao da: „Ljubav prema Cetinju kao zavičaju i senzibilitet za ljudske nevolje, podstaklo je Blaža Sredanovića da šest cetinjskih porodica koje žive u teškim uslovima pomogne sa po 5 000 eura. Dvadeset dvoje djece danas je njegovo dobročinstvo doživjelo kao bajku o nekom dobrom čovjeku koji živi hiljadama kilometara daleko i koji je mislio na njih.  Blažo Sredanović je jedan od nas. Ali onaj odabrani, za uzor. On nije bogataš, već čovjek koji je bježeći od cetinjske nemaštine, naporno radio u tuđem svijetu i od svoje ušteđevine i penzije, obezbijedio sebi i porodici udoban život. Nikada nije zaboravio na svoju prošlost. Od svoga komfora izdvaja koliko može da pomogne drugima. On to čini kao lokalpatriota, ali i kao Crnogorac kome se ispunio san da vidi svoju domovinu suverenu.“
Donaciju u ime g. Sredanovića predao je njegov sestrić Srđan Čović koji je sa ponosom naglasio: „Ujak je htio da vrati dug svom zavičaju i da đeci sa Cetinja da malo nade da svijet može biti ljepši i bolji“.
Pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović smatra da ova značajna donacija ima veliku simboličku ravan. „Smatram da ovaj čin koji je uradio gospodin Sredanović može da bude poticajan za sve crnogorske iseljenike u narednom periodu“ – kazao je Jovović.
Napominjemo da g. Sredanović kontinuirano pomaže svoj zavičaj pa je prošle godine poklonio šestočlanoj porodici Petrović 10 000 eura, a talentovanim mladim muzičarima Muhadinović 3 000 eura.
Podijeli: