CRNOGORSKI ISELJENICI IZ R. ARGENTINE POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU

Dana 31. maja ove godine Upravu za dijasporu su posjetili crnogorski iseljenici iz R. Argentine Rosa, Jorgelina i Hanibal Rafael Lito Jabučanin, potomci Nikole Jabučanina, koji je kao pripadnik Crnogorske vojske iz Gaete pošao u Argentinu, gdje je poslije sloma crnogorske države 1918. godine našao novo utočište. Goste je primio direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Rođeni su u R. Argentini gdje žive u Maćagaju u provinciji Ćako, gradu od 35.000 stanovnika, koji je grad pobratim sa Nikšićem.  Jorgelina i Rosa crnogorski jezik naučile su od oca i majke, dok ga Lito još uči od svojih tetaka. Ovaj mladi argentinski advokat odavno je imao želju da posjeti zemlju svojih predaka, upozna rođake, a prije svega, kako kaže, da oduži dug prema ocu i đedu. Naglasili su da im je puno srce što su imali priliku da posjete zemlju svojih predaka. Naglasili su da je otvaranje Crnogorske kuće u opštini Saenz Penja u argentinskoj provinciji Ćako, za vrijeme posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u decembru 2018. godine, značajno doprinijelo povezivanju crnogorskih iseljenika iz svih krajeva R. Argentine.

Direktor Mitrović je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da primi crnogorske iseljenike iz R. Argentine koji pripadaju staroj emigraciji koju država Crna Gora izuzetno cijeni. Naveo je da je Uprava za dijasporu prva adresa za sva njihova pitanja i probleme i da u Upravi imaju pouzdanog partnera za sve projekte koji bi pozitivno uticali na unaprijeđenje odnosa između naših iseljenika u R. Argentini i matične države.

Mitrović je informisao goste o aktivnostima Uprave za dijasporu među kojima je održavanje konstitutivne sjednice novog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicama 26. jula, gdje R. Argetinu predstavljaju Elena Simovich i Emilio Ognjenovich, održavanje Ljetnje škole jezika i kulture Crne Gore “Crna Gora moja postojbina” koja se tradicionalno održava na Ivanovim koritima u periodu od 20. do 30. jula, o održavanju manifestacije “Dani dijaspore” koja će ove godine biti održana u Baru 29. jula kao i o izdavanju iseljeničkih knjižica.

Podijeli: