CRNOGORSKI ISELJENICI IZ JUŽNE AMERIKE U POSJETI SVOJOJ POSTOJBINI

Delegacija crnogorskih iseljenika, uspješnih privrednika i biznismena iz Južne Amerike, posjetila je Crnu Goru i tim povodom održala više odvojenih sastanaka sa predstavnicima crnogorskih institucija i izuzetno, u znak povratne posjete, susreli su se sa Predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Delegaciju naših iseljenika činili su Federiko Tomašević (vlasnik banaka u Argentini, Paragvaju i Urugvaju), Ariel Radović (finansijski sektor, zastupa tri kompanije mesne industrije i pivaru), Matias i Marcos Pejušković (organizatori muzičkih i sportskih događaja koji su zainteresovani i za plasman vina u Crnu Goru), Marta Martinović (nafta, aluminijum i gvožđe), Giljermo Radović (arhitekta, zainteresovan za enterijere u hotelima), Frederico Larruy (advokat na tržištu nekretnina).

Na sastancima je takođe prisustvovao i učestvovao bivši ambasador Crne Gore u Argentini Gordan Stojović.

Predstavnici crnogorske zajednice posjetili su dana 14. oktobra 2019. godine Upravu za dijasporu, gdje su se sastali sa direktorom Uprave mr Predragom Mitrovićem. Na sastanku je bilo riječi o potencijalnim projektima i njihovoj realizaciji, u cilju promocije i očuvanja crnogorskih narodnih tekovina, jezika, kulture i njenog nasljeđa na području Južne Amerike. Iseljenici su izrazili interesovanje za primjenu kursa crnogorskog jezika online i upisa crnogorskih potomaka i iseljenika u bazu podataka.

Drugog dana posjete 15. oktobra o.g, grupa južnoameričkih biznismena porijeklom iz Crne Gore održala je sastanak sa predsjednikom Privredne komore Vlastimirom Golubovićem i predstavnicima domaćih preduzeća, gdje se razgovaralo o mogućim ulaganjima i jačanju ekonomske saradnje. Šef delegacije naših iseljenika Federiko Tomašević, koji je podstakao brojne crnogorske potomke iz Južne Amerike da investiraju u svoju zemlju porijekla, istakao je važnost dobijanja informacija o investicionim potencijalima i uslovima investiranja, u cilju pokretanja biznisa na crnogorskoj teritoriji. Tomašević je pomenuo da je nedavno formiran crnogorski preduzetnički i kulturni centar u Buenos Airesu, u cilju jačanja ekonomskih i privrednih veza dvije države. Predstavnici biznis grupe su potencirali sporazum bratimljenja Podgorice i Tandila u narednom periodu.

Istog dana, naši iseljenici iz Južne Amerike sastali su se sa Predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i razgovarali o evidentnom napretku države Crne Gore, u finansijskom i preduzetničkom smislu, kao i izuzetno dobrim uslovima za investiranje. Predsjednik je istakao da naši iseljenici predstavljaju vrijedan ljudski kadrovski resurs van granica nezavisne države Crne Gore i da država nastoji da održava dobre odnose sa svojim iseljeništvom u Južnoj Americi. Crnogorski potomci su izrazili spremnost da ulažu u turizam, kulturu, sport, industriju i druge oblasti, koje predstavljaju investicione potencijale Crne Gore.

Fakultet za crnogorski jezik i književnost je zaključio dana 16. oktobra o.g. ugovor o saradnji sa šefom južnoameričke delegacije crnogorskog porijekla Federikom Tomaševićem, kojim je određeno obezbjeđivanje stipendija polaznicima kursa crnogorskog jezika iz Latinske Amerike, sa ciljem upoznavanja i povezivanja crnogorskih iseljenika iz Latinske Amerike sa Crnom Gorom i njenim kulturnim nasljeđem.

 

Podijeli: