Crnogorske svjetske igre okupile više od 270 takmičara

Crnogorske svjetske igre okupile su više od 270 takmičara koji su se nadmetali u malom fudbalu, košarci, odbojci, tenisu, rukometu i stonom tenisu, saopštili su organizatori trodnevne manifestacije u podgoričkom sportskom kompleksu Verde.

Navodi se da je amatersko sportsko takmičenje od 27. do 29. avgusta okupilo Crnogorce i njihove potomke iz cijelog svijeta, koji su predstavljali državu u kojoj žive.

U fudbalu trijumfovala je selekcija Crne Gore, Švajcarska je slavila u odbojci, Njemačka je bila najbolja u stonom tenisu, a ekipa domaćina u košarci i rukometu.

Saopšteno je da su Crnogorske svjetske igre posvećene crnogorskoj dijaspori i da im je cilj da se kroz sportska i kulturna druženja povežu mladi iz dijaspore, kao i da se podstakne njegovanje crnogorskog identiteta i povratka u domovinu.

Organizator manifestacije, koja je održana četvrti put, je Sportsko društvo „Lovćen“, uz podršku Uprave za dijasporu Crne Gore, gradonačelnika Glavnog grada Ivana Vukovića i prijatelja Crnogorskih svjetskih igara.

“Ovogodišnje Igre bile su pod posebnim režimom i opreznošću zbog pandemije koronavirusa. Posebne mjere i ozbiljnost zahtijevale su dodatne napore. Uspjeli smo da, zajedno sa svojim partnerima, obezbijedimo uslove da se ne prekida tradicija i da se Igre održe”, piše u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Navodi se da je veliki broj takmičara u tri dana potvrdio odnos prema dijaspori, sportu i državi Crnoj Gori na emotivan i srdačan način.

Dobitnici tradicionalnih godišnjih zahvalnica su Ivo Đukanović iz San Francuska i Aco Rastoder iz Ciriha.

Pomoćnica direktora Uprave za dijasporu Elvira Bekteši, koja je uručila zahvalnice, kazala je da su Đukanović i Rastoder veliki humanisti, patriote i dobročinitelji koji ne zaboravljaju Crnu Goru.

“U kontinuitetu organizuju akcije pomoći svojoj matičnoj državi i njenim građanima. Posebno bih istakla značaj manifestacije koja već više godina aktivno uključuje i crnogorsku dijasporu u sportska takmičenja amaterskog tipa”, kazala je Bekteši.

Pobjednicima sportskih takmičenja nagrade su uručili pomoćnik sekretara za kulturu i sport Glavnog grada Milos Antić i Goran Đukanović, tvorac manifestacije.

Preuzeto sa: MINA

Podijeli: