Crnogorska Zajednica u Albaniji obilježila je 104 godine od Medovske tragedije

6 Januara 2020 godine u Luci Medovo u Ljesu Albanija organizovana je ceremonija u znak sjecanja na tragediju oko 400 Crnogorskih dobrovoljaca, koji su se potopili zajedno sa brodom Brindizi 6 Januara 1916 godine u blizini Luke Medova

Prvi se obratio prisutnima Predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije, ujedno i organizator skupa gospodin Marinko Ćulafić. Prvo je izrazio dobrodoslicu prisutnima, kao i medijama koji su pokrivali ovaj dogadjaj, potom je ukratko obraložio Medovsku tragediju, koja je jedna od najvećih tragedija u Crnogorskoj istoriji, koja je poznata kao i Crnogorski Titanik.

U nastavku Ćulafić je naglasio da Crnogorska zajednica u Albaniji izmedju poteškoća i skepticizma, uspjela  da realizuje veoma važne dogadjaje u promovisanje Crnogorske istorije i kulture, ujedno su imali konstruktivne sastanke sa najvišim državnim zvaničnicima Albanije koji su podržali Crnogorsku manjinu u ostvarivanju prava manjina, kao i drugih manjina u okviru zakona o Naionalnim manjinama.

Takodje i u 2020 godini, ZCGA  će raditi na daljoj promociji Crnogorskog identiteta, kao i kulturnim i istorijskim vrijednostima, Ujedno će raditi na unapredjenju veoma dobrih odnosa izmedju Albanije i Crne Gore.

Jedna od prioritetnih promocija ZCGA će biti i zalaganje za postavljanje SPOMEN OBELEŽJA, u znak sjećanja na Crnogorske brodolomnike, koja ce biti postavljena u saradnji i dobrom voljom lokalnih vlasti Opstine Ljesa, sa Crnogorskom Ambasadom u  Tirani, kao i odgovarajućuih ministarstava Crne Gore i Albanije.

Na kraju Predsjednik ZCGA   Marinko Ćulafić, posebno se zahvalio lokalnim vlastima grada Ljesa i Luke Medovo za podršku u realizaciji ovog dogadjaja.

Na ovoj ceremoniji bili su prisutni i predstavnici institucija Crne Gore. Izmedju ostalih bili su: Predsjednik Matice Crnogorske gosp. Dragan Radulović, zamjenik Direktora Uprave za Dijasporu mr Ivan Jovović. Predsjednik Skupštine Opstine Ulcinj Ilir Capuni. Predstavnik za Crnogorsku manjinu u odbor Cg Dijaspore gosp. Milan Zlatićanin, povjerenik Matice Crnogorske za Albaniju gospodin Blagoje Zlatićanin itd.

 Na kraju ceremonije  polozeni su vijenci u more.

Podijeli: