Crnogorska dijaspora poklonila kombi đacima u Tuzima

Grupa građana iz dijaspore SAD donirala je kombi za prevoz učenika seoskih područja koji pohađaju nastavu u OŠ „29. novembar” u Dinoši, OŠ “Mahmut Lekić” i Gimaziju “25. maj” u Tuzima.

Direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Maraš Dukaj izrazio je zahvalnost  grupi građana iz dijaspore SAD istakavši da će kombi za prevoz učenika iz seoskih područja umnogome olakšati školovanje učenicima koji pohađaju škole u Tuzima.

“Značajan dio populacije Malesije živi u ruralnim mjestima, i činjenica je da se gradski prevoz teško može organizovati. Ministarstvo prosvjete prepoznaje ovaj problem, ne samo u ovom području, već i u drugim opštinama. Kao što je poznato, Ministarstvo refundira sredstva za prevoz učenika, ali takođe, konstantno ulažemo napore kako bismo preko raznih donacija i saradnje obezbijedili vozila za prevoz učenika i olakšali školovanje djeci iz seoskih područja. Upravo ova donacija primjer je takve saradnje”, istakao je Dukaj.

On je dodao da će Ministarstvo u saradnji sa relevantnim institucijama,  organizacijama i građanima,  nastaviti sa ovakvim aktivnostima, i najavio da će u narednom periodu biti stavljena u funkciju još tri nova vozila za prevoz učenika RE populacije u opštinama Podgorica, Nikšić i Berane, koji su donacija Fonda za obrazovanje Roma.

Predstavnik grupe građana iz dijaspore SAD, Toma Đoljaj izrazio je zadovoljstvo što će učenicima iz sela Krševo, Pikalja, Lofka i Seljište, koji pohađaju nastavu u školama u Tuzima, biti olakšan dolazak i povratak iz škole.

“Inicijativu za ovu donaciju su pokrenuli naši iseljenici Nreka Đoljaj i Zef Vučinaj koji su za kratko vrijeme prikupili oko 10.000 dolara i na taj način omogućili da našim mještanima obezbjedimo kombi za prevoz učenika koji je koštao 8.250 eura”, naglasio je Đoljaj i zahvalio Ministarstvu prosvjete na saradnji.

Direktor Škole Redžep Đokaj zahvalio je donatoru u ime svih škola čijim će učenicima ovaj kombi biti na usluzi, istakavši da će donacija značajno olakšati uslove obrazovanja djeci i njihovim roditeljima.

Podijeli: