Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910.

Knjiga „Crnogorci u Sjedinjenim Američkim Državama 1860-1910.“ je kapitalno djelo autorke Šerin Novotne Andrijašević, koja je uspjela da sakupi i sistematizuje, do sada neobjavljenu dokumentaciju o migracijama naših sunarodnika i predaka, Crnogoraca i Crnogorki, u Sjedinjenim Američkim Državama od druge polovine XIX do početka XX vijeka.
Predmetna knjiga sadrži preko 13.000 imena iseljenika koji su u tom periodu iz tadašnje Knjaževine Crne Gore, preko Atlanskog okeana migrirali u Sjedinjene Američke Države. Ovo je jedan u nizu pokazatelja samouvjerenosti i radoznalosti crnogorskog čovjeka koji se uputio i u Novi svijet u potrazi za boljim životom.
Dugogodišnji rad gospođe Novotni omogućilo nam je bolje upoznavanje sa dijelom istorije koju Crna Gora dijeli sa SAD-om. Kako navodi priređivač: ,,Na osnovu mog iskustva, ali i iskustva drugih koji se decenijama bave ovim naučnim poljem širom svijeta, taj će popis sigurno premašiti dosadašnje, uglavnom okvirne procjene i pomoći u stvaranju kvalitetne baze podataka. Takođe, dugoročno gledano, to će omogućiti jače uvezivanje ovog dijela starog iseljeništva sa zemljom odakle su došli njihovi preci, Crnom Gorom, i uopšte snaženje naših odnosa kako sa gradovima, regijama i saveznim državama, tako i sa SAD-om u cjelini.“
U prvoj deceniji XX vijeka, u Sjedinjenim Američkim Državama došlo je preko 10.000 Crnogoraca i pridružili se svojim sunarodnicima koji su se tu naselili tokom devetnaestog vijeka. Naseljavanje se rapidno odvijalo, kao i izgradnja tadašnje infrastrukture u SAD-u, gdje je većina crnogorskih iseljenika došla, prije svega, zbog ekonomskih razloga, a u ogromnom broju slučajeva su to bili muški predstavnici crnogorske radne snage, koji su radili u rudnicima, na poljima i doprinosili izgradnji pomenute infrastrukture Sjedinjenih Američkih Država.
U saradnji Uprave za dijasporu i Matice crnogorske izdata je ova knjiga – publikacija, u kojoj je završen projekat rekonstrukcije pojedinih zaboravljenih istorijskih događaja. Prikupljene su javne informacije iz Nacionalnog arhiva SAD-a u cilju digitalizovanja preko 18.000 kompletnih evidencija crnogorske dijaspore i to u periodu naseljavanja između 1860. i 1910. godine.
Suizdavački projekat Uprave za dijasporu i Matice crnogorske predstavlja istorijski doprinos na polju istraživanja migracija crnogorske dijaspore, i od posebne je važnosti za Crnu Goru i njene iseljenike. Zbog toga, ova publikacija ima neprocjenjivi značaj za učvršćivanje veza Crne Gore sa SAD-om.
Podijeli: