Crnogorci u Montevideu

Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Zajednice Crnogoraca u Urugvaju, Urugvajska kinoteka organizuje ciklus savremenih crnogorskih filmova, u okviru četvrtog izdanja Balkan Film Festivala u Montevideu, koji se održao od 6.-12. decembra. Ciklus crnogorskih filmova u Montevideu realizuje se za urugvajsku publiku, ali i da bi se crnogorskim iseljenicima prikazala novija crnogorska filmska produkcija.

Tokom prošle sedmice bilo je prikazano pet filmova iz Crne Gore selektovanih od strane organizatora. Na repertoaru su bila sljedeća ostvarenja iz Crne Gore: „Grudi Marije Perović (2019), „Ti imaš noć Ivana Salatića (2018), „Ispod mosta, među stijenama Pavla Simonovića (2016), „Između dana i noći Andra Martinovića (2018) i crnogorska manjinska koprodukcija „Mamonga Stefana Maleševića (2019).

Ovom prilikom, urugvajska publika se bliže upoznala sa Crnom Gorom i našim autorima, samim tim što crnogorski filmovi do sada nijesu imali komercijalna prikazivanja u ovoj zemlji.

Četvrto izdanje BFF prikazuje filmografiju jugoistočne Evrope. Festival je otvorio film „Ustav Republike Hrvatske Rajka Grlića.

-Balkan, uvijek povezan sa ratovima i vječnim sukobima, pokazuje i svoju umjetničku i prirodnu stranu. Još jedan ključ za čitanje balkanskog područja može se naći kroz zanimljivu i neobičnu kinematografiju. Selektovani filmovi gledaoce nose u nepoznata i zaboravljena mjesta, sa svojim običajima, kulturama, vrijednostima, vjerovanjima, pozivajući ih da se upuste u moderne i univerzalne priče koje prikazuju karaktere ljudi i njihovih dalekih zemalja-navodi Urugvajska kinoteka.

Podijeli: