CRNOGORCI U LONDONU PROSLAVILI DAN DRŽAVNOSTI

Crnogorsko britansko društvo “Montenegro-UK Society”, uz podršku Ambasade Crne Gore u Londonu, organizovalo je proteklog vikenda piknik u Hyde Parku, povodom 13. Jula, Dana državnosti Crne Gore.

Okupljanje Crnogoraca u Hyde Parku je tradicionalna manifestacija Društva koje okuplja Crnogorce i prijatelje Crne Gore u Ujedinjenom Kraljevstvu. Skupu su prisustvovali pedesetak članova i prijatelja Društva, kao i predstavnici Ambasade Crne Gore u Londonu. Okupljeni su proveli ugodne trenutke uz druženje i prerzentaciju specijalita domaće kuhinje, u ovom najpoznatijem londonskom parku.

“Da nije bilo 13. Jula ne bi bilo ni 21. Maja”, naglasio je predsjednik Crnogorsko-britanskog društva “Montenegro-UK Society” Neven Pajović, obraćajući se članovima Društva i prijateljima naše zemlje. Crna Gora je 13 jula 1878. godine na Berlinskom kongresu priznata kao suverena država. Istog datuma 1941. godine, Crna Gora se digla na ustanak protiv fašističkog okupatora. Ono što je fascinantno je da je Trinaestojulski ustanak u Crnoj Gori bio organizovan od KPJ, ali da je privukao u oružanu borbu široke narodne mase nadahnute željom za slobodu. On je time prerastao u opštenarodni ustanak te samim tim postao jednistven po svojoj koncepciji. To je bio prvi ustanak jednog naroda protiv fašizma u Evropi tokom Drugog svjetskog rata. Tada su novine u cijelom naprednom svijetu pisale o ustanku u malenoj Crnoj Gori, ali velikoj po hrabrosti i po svom slobodarskom duhu” naveo je Pajović.

 

Podijeli: