Crna Gora počinje da vodi evidenciju o iseljenicima

Uprava za dijasporu započela je probno korišćenje aplikacije za evidenciju iseljenika iz Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Uprave, aplikacija je nastala kao proizvod njihove saradnje sa Zajednicom Crnogoraca u Makedoniji, a kreirala je i donirala renomirana skopska informatička kuća Nextsense.

“Evidencija iseljenika je isključivo u funkciji utvrđivanja što preciznijeg odgovora na pitanje koliko nas ima u dijaspori, kao i o tome kakva je struktura iseljeništva u smislu profesije, starosne strukture, zastupljenosti po državama i slično”, navode u Upravi za dijasporu.

Ocjenjuju da će se tako unaprijediti rad Uprave, koja do sada nije imala dovoljno raznovrsnih podataka o iseljeništvu, a  dobiće se i mnogi podaci na osnovu odgovora na 27 pitanja, jednostavnim upitima iz baze iseljenika, po različitim uslovima pretraživanja.

“Na ovaj način omogućavamo našem iseljeništvu da se upiše aktiviranjem banera „Upiši se u evidenciju dijaspore“, na sajtu Uprave za dijasporu www.dijaspora.mvpei.gov.me i odgovorima na pitanja. Korišćenje aplikacije i upisivanje podataka je na dobrovoljnoj osnovi”, ističu u Upravi.

Podijeli: