CRMNIČKO VINO IZ LOVĆENCA

Milo Ljutica razmišlja na način na koji bi zapravo to svaki pripadnik njegove generacije morao da čini.

Logika kaže ovako… Lovćenac se nalazi na po 15 kilometara od Vrbasa, Srbobrana i Bačke Topole. Na idealnoj je sredini auto-puta Novi Sad – Subotica. Treba vam samo zdrava ideja, koju ćete pretočiti u plan, s kojim ćete zainteresovati i neki od raspoloživih fondova da vam pritekne u pomoć. Umesto da čekate da vam neko dođe u kuću i ponudi posao, stvorićete ga sami. A opet, nije tako. Na prste se mogu izbrojati mladi Lovćenčani koji su se odvažili i upustili u ozbiljnu preduzetničku misiju.

Milo se nije pokajao. Sa hektara vinograda dobije preko 6.000 litara najkvalitetnijeg Vranca. Možda nije isti kao onaj u zavičajnoj Crmnici, ali je odličan. Uskoro će proširiti vinograd i postati ozbiljan takmac velikim vinarijama. Milo misli da mu je to što živi u malom mestu, a na obodu gradova, idealna pozicija i vetar u jedra. Čudi se samo kako to njegovim vršnjacima, a i onim mlađim odnjega, još uvek nije jasno.

Vranac je drevna crnogorska sorta i njeno pravo poreklo je skriveno u dubinama istorije. Najverovatnije je da potiče iz užeg areala Crmnice, a sada je izvesno da je u veoma bliskom srodstvu sa sortom Kratošija. U dolini Skadarskog jezera se uzgaja još od 14-og veka. On je naš vinogradarski i nacionalni ponos i, u skladu s tim, pronašla je mesto na našem vinogradu u Lovćencu u mestu koji drži do crnogorske tradicije, naši predci su 1949. godine doselili iz crmnice i ljubav prema vinu preneli u ravnicu tada njima miroljubivu o poredjenju sa crnogorskim kršom kao godine koje su menjale kršne crnogorce poprimajuci mirnoću vojvodine i naše vino je pitko i mirno sa čarima ove dve predivne regije.

Vinograd je na obronku telečke visoravni i osunčan sa preko 2.500 sati sunca godišnje, daje odličan kvalitet grožđa.

Rabbioso Vranac je vino kojim se ova sorta najbolje upoznaje. U njemu su sačuvane sve sortne osobine vranca, ali ono istovremeno izvrsno predstavlja i podneblje, odnosno teroar – zemlju ovog dela vojvodine.

Podijeli: