CG kulturno veče okupilo preko 20.000 ljudi u Novom Sadu

Crnogorska kulturna mreža (CKM) je u saradnji sa Udruženjem crnogoraca Novog Sada upriličila Crnogorsko kulturno veče u čast 13. jula, kojem je prisustvovalo preko dvadeset hiljada posjetilaca.

„Ovaj događaj je najmasovniji skup bilo koje manjinske zajednice održan u Republici Srbiji. Kroz program koji je prenosila RTV Vojvodine smo na dostojanstven način predstavili kulturno nasleđe Crne Gore, što potvrđuje prisustvo velikog broja građana do samog kraja programa. Posebno je publici bio interesantan segment programa kada su na sceni zajedno zasvirale gusle i gitara. I kroz ovaj događaj smo pružili šansu mladima. U programu su učešće uzeli Anastasija Radoman, Katarina Radulović i Luka Perazić koji je na violini izveo obrade poznatih crnogorskih pjesama.“, saopštio je CKM.

FOTO: CKM

Predsjednik CKM-a Aleksandar Damjanović je kazao da mu je zadovoljstvo što su u prilici da u prijestonici sprske kulture predstave kulturno nasleđe Crne Gore.

„Damjanović je istakao da ovim događajem koji u Republici Srbiji organizujemo šestu godinu želimo još jednom da pružimo ruku prijateljstva koju je predśednik Milo Đukanović u ime crnogorskog naroda ispružio 2006. godine nakon referenduma, da zajedno Srbija i Crna Gora idu naprijed. On je apelovao na predstavnike crnogorske zajednice da uzmu učešća u izborima za članove Crnogorskog nacionalnog savjeta, i da svoju podršku daju ljudima koji će raditi u interesu crnogorske zajednice, što do sada nažalost nije bio slučaj“, piše u saopštenju.

Damjanović je takođe apelovao na predstavnike crnogorskih udruženja da rade na podizanju svijesti kod mladih o značaju jačanja crnogorskog identiteta, i očuvanja kulturnog nasleđa, „jer čovjek bez identiteta je isto kao čovjek bez imena i prezimena“.

„Tokom boravka u Vojvodini predstavnici naše organizacije su imali priliku da čuju veliko nezadovoljstvo od Cnogoraca koji bi željeli da dobiju crnogorsko državljanstvo, zašto se po tom pitanju ništa ne rješava. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo dolazeći u Srbiju prethodnih šest godina da je položaj crnogorske zajednice iz godine u godinu sve lošiji, a posebno smo zabrinuti što su im uskraćena Ustavna prava“, navode iz CKM-a.

Podijeli: