Bukvari Steve Čuturila s osvrtom na njegov život i rad – Bukvar za crnogorske škole

Iz štampe je izašla knjiga Anđelke Pavić „Bukvari Steve Čuturila s osvrtom na njegov život i rad – Bukvar za crnogorske škole”, u izdanju KUD-a „Montenegro – Montenegrina i prijatelja Crne Gore”, Beli Manastir, i Uprave za dijasporu.

U ovoj knjizi Anđelka Pavić, koja se skoro čitavu deceniju bavi izučavanjem života i djela Steve Čuturila, značajnog pisca i prosvjetitelja s kraja XIX i početka XX vijeka, piše o njegovim bukvarima, koji su bili u zvaničnoj upotrebi na prostoru današnje Crne Gore, Like, Hercegovine i Srbije gotovo pedeset godina i iz kojih su se opismenile mnoge generacije učenika. Posebnu pažnju posvetila je Bukvaru za crnogorske škole koji je Stevo Čuturilo sastavio 1879. godine, u vrijeme kada je obavljao dužnost glavnog školskog nadzornika u Crnoj Gori.

Bukvar za crnogorske škole iz 1883. godine identičan je prvom izdanju, koje će Čuturilu poslužiti kao osnova za pisanje svih kasnijih bukvara. Fototipsko izdanje tog najstarijeg sačuvanog bukvara biće prilika da čitaoci u Crnoj Gori i regionu vide kako je izgledao najvažniji udžbenik za osnovne škole prije sto četrdeset godina.

„Nadamo se da će knjiga Anđelke Pavić o Čuturilu i njegovim bukvarima, potaknuti stručnjake iz prosvjete i kulture da se ozbiljnije pozabave djelom ovog velikog, nažalost, gotovo zaboravljenog, kulturnog poslenika”, navode, između ostalog, izdavači ove knjige.

Podijeli: