BRATIMLJENJE TURSKIH I CRNOGORSKIH OPŠTINA I POSJETA

28. aprila 2023. godine Upravu za saradnju sa dijasporom – iseljenicima (u daljem tekstu Uprava) posjetili su predsjednici turskih opština Iĝneada i Büyükkarıştıran, Tahir Işık i Ertuğrul Çamlıca, kao i Bedri Güll, aktivista crnogorske dijaspore i potpredsjednik Savjeta za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. Ove opštine pripadaju gradu Kirklareli, koji je u evropskom dijelu Turske, na čijoj teritoriji živi oko 40% iseljenika iz Crne Gore. Goste je primio Zoran Đukanović, samostalni savjetnik I u Upravi, koji je prenio pozdrave i dobrodošlicu sužbeno odsutnog v.d. pomoćnika direktora Uprave Arbena Jakupija.

Foto: USDI

Razlog ove posjete je odluka dvije turske opštine da se pobratime sa crnogorskim opštinama Bar i Bijelo Polje, na osnovu međusobne sličnosti položaja i privrednih djelatnosti.

Đukanović je, nakon što je poželio dobrodošlicu gostima, ukratko opisao djelatnost Uprave, kao prve instance svakom našem iseljeniku dok boravi u Crnoj Gori, kao i kad se obraća nekoj njenoj instituciji. Zadržao se na pitanju iseljeničke knjižice, za čije apliciranje naši iseljenici u Turskoj ubjedljivo prednjače i izrazio nadu da će se njeno izdavanje nastaviti vrlo brzo nakon zastoja usled sajber napada od prošle godine. Takođe, istakao je i spremnost Uprave da podrži svaku privrednu saradnju između gradova, koja je i suština svakog bratimljenja.

Gosti su iskazali očekivanja od bratimljenja, u smislu razmjena iskustava i mogućih investicija u oblasti ekonomije, turizma, poljoprivrede, kulture, sporta i socijalnih aktivnosti.

Obostrano je zaključeno da glavni dio projekata bratimljenja tek slijedi, a to je realizacija mnogih projekata i aktivnosti od zajedničkog interesa.

Podijeli: