Biznis forum Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima okupio veliki broj privrednika iz države i dijaspore

Formiranje mreže dijaspore i saradnja naših uspješnih privrednika koji žive i rade u inostranstvu sa crnogorskim institucijama, radi doprinosa dijaspore u jačanju privrede i ekonomskog napretka Crne Gore bile su teme u petak održanog Biznis foruma u Bijelom Polju, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i suorganizatorom Investiciono Razvojnim fondom.

Održane su tri panel diskusije, a među učesnicima panela bili su predstavnici državnih organa, nevladinog sektora, domaći preduzetnici, uspješni privrednici iz dijaspore i strani investitori.

Na početku Biznis foruma, obratio se v.d. direktor Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima mr Seid Hadžić koji je u svom pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo povodom velikog odaziva Biznis forumu i zainteresovanost kako dijaspore, tako i lokalnog stanovništa, te i spremnost državnih institucija da podrže ovakve ideje u cilju ekonomskog razvoja Crne Gore i jačanju veza matice i dijaspore. U svom izlaganju je objasnio da je forum osnovna karika objedinjavanja resursa dijaspore od intelektualnih do investicionih kapaciteta, u saradnji sa državnim institucijama, organizacijama i pojedincima, kako bi zajedničkim djelovanjem podržali društvene procese u Crnoj Gori, ali i podršku samoj dijaspori.

Na Biznis forumu svoje izlaganje je iznijela i izvršna direktorica Investiciono Razvojnog Fonda dr Irena Radović i predstavila je važnu ulogu institucije kojom rukovodi, kad je u pitanju finansijsko tržište Crne Gore u smislu kreditne podrške crnogorskih privrednika, kao i Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović koji je u svom obraćanju govorio o poboljšanju ekonomskog standarda lokalnog stanovništva predstavljajući potencijale Bijelog Polja i projektima koji će stvoriti velike šanse za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma.

Panelisti su diskutovali o modalitetima saradnje predstavnika naše dijaspore sa nadležnim organima i lokalnim samoupravama, kako bi se prepoznale oblasti u kojima postoji potencijal za ekonomski napredak i valorizaciju održivih biznis planova, u čijoj bi realizaciji značajan doprinos dali naši iseljenici koji imaju uspješne kompanije u inostranstvu. Njihovo iskustvo i spremnost da pruže podršku ekonomskom napretku i realizaciji novih ideja u matici pokazatelj je da je naša država spremna da jača veze sa dijasporom i da zajednički gradimo što ljepši i povoljniji posovni ambijent za razvoj Crne Gore.

Ministar kapitalnih investicija mr Mladen Bojanić je u svom izlaganju govorio o ulozi Ministarstva na čijem je čelu u stvaranju poslovnog ambijenta koji će favorizovati dijasporu kao strateškog partnera države, dok je ispred Ministarstva ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović poslao poruku da su Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore najveći partneri dijaspore, te da oni, njihovo znanje, iskustvo i kapital stave na raspolaganje kako bi zajedničkim snagama stvorili poželjan poslovni ambijent i učinili našu državu ekonomski jačom i poželjnijom za život.

Biznis forum je obraćanjem zatvorio predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr. Zdravko Krivokapić, a govorio je prvenstveno o značaju ulaganja u infrastrukturu, poreskoj politici i digitalizaciji, te i o potrebi da naučimo i primjenjujemo dobre primjere iz inostranstva i u saradnji sa dijasporom ih uvedemo u društvene i ekonomske procese u Crnoj Gori. Naveo je da je najbolji put u cilju preporoda Crne Gore, Evropski put, u kojem ćemo preuzeti evropske standarde kako bi ujedno doprinijeli ekonomskom boljitku koji će građani osjetiti, kroz vidljive rezultate kojima teži Vlada Crne Gore.

U okviru foruma organizovan je i gastro događaj „Putevima crnogorskih ukusa“ u cilju promocije tradicionalne crnogorske kuhinje i lokalnih, domaćih proizvoda gdje su tom prilikom u organizaciji preduzeća „Montaste“ okupljeni lokalni proizvođači poput „Sjever.me“, „Gold travel“,  „Vinarija Radević“, „Bjelopoljsko pivo“ i „Aqua Bianca“.

Naši iseljenici, koji dugi se dugi niz godina uspješno bave biznisom u inostranstvu, su pokazali spremnost da budu strateški partneri institucijama i javnim preduzećima u Crnoj Gori, kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, kako bi dali doprinos privrednom razvoju matice i uspostavili i jačali saradnju u oblastima od obostranog interesa.

Podijeli: