BAČKA KUĆA – SA SJEVERA BAČKE

BAČKA KUĆA – SA SJEVERA BAČKE

Paštrovići (Kuljače)

Na osnovu člana 161. Stav 3. Zakona o opštem postupku Zakona o kulturnim dobrima na zahtjev podnosioca Vladimra Kuljače iz Novog Sada izdato je UVJERENJE da je objekat u ulici Borisa Kidriča broj 14. u Lovćencu dobro pod prethodnom zaštitom te se shodno tome primjenjuju mjere  tehničke zaštite predviđene ovim zakonom za zaštitu spomenika kulture Subotica kao nadležna ustanova kulture.

Kuća zbog navedenih razloga predstavlja jedinstveni primjerak pojavljivanja modernog graditeljstkog nasljeđa na selu.

Vladimir Kuljača, po priči novinara Ilije Tucića, kaže: ”Pripadam grupi specifičnih urbanih nomada (zapravo pripadao sam jer je vrijeme uradilo svoje) a to je bila najbitnija odrednica od Pule, preko Rijeke, posebno Dubrovnika, Kazablanke i Praga… Usput sam se bavio raznoraznim poslovima (profesionalni vojnik, inžinjer, pomorac, novinar, samostalni privrednik…)… Ovaj Paštrović, suvlasanik BAČKE KUĆE sa sjevera Bačke, inače rođeni Lovćenčanin, nastavlja dalje priču Ilija Tucić, pisac i putopisac, ponudio nam je, kako Ilija kaže, a mislimo da ne može biti zanimljivija priča. Te 1945. Petar Kuljača, veliki domaćin iz Paštrovića, učesnik NOR-a (Narodnoslobodilačkog rata 1941 – 1945.) dobio je najneobičniju kuću u selu. Podigli su je Mihael Hang i žena mu Terezija, po projektu Danila Kaćanskog, poznatog novosadskog neimara. Kćeri Hangovih, Hermina i Helga, provele su u njoj prve godine djetinjstva. Sudbina je htjela da umjesto njih, u kući koja predstavlja rijedak izdanak modernističke arhitekture u soskoj sredini, odrastu Vladimir i Velimir, sinovi Petra Kuljače.

Danas je “Bačka kuća” spomenik kulture. Vladimir želi da ona svjedoči o istoriji ovog bačkog mjesta u kojem su vojvođanske Švabe zamijenili kolonisti Crnogorci. I jedni i drugi, svojevremeno su do Sekića, danas Lovćenca, iz svoje postojbine putovali po 1.400 kilometara. I jedni i drugi su napustili svoja ognjišta i svili nova. Bačka kuća priča o tome. Hermina i Helga su dva ljeta, sa svojim porodicama, boravile u nekada svojoj kući… zastao je Ilija i najavio novu priču, jednom drugom prilikom, kako to i jeste život, a Lovćenac je mjesto kao hronika dva raseljena naroda…

Podijeli: