Australijski sjaj Crne Gore

Crnogorska etnička zajednica Australije nastavlja da promoviše Crnu Goru na izuzetno visokom nivou pokazujući svoju lojalnost Australiji, a negujući tradicionalne vrijednosti zemlje porijekla.

Obzirom na dosadašnju uspješnu saradnju sa tamošnjim strukturama sistema nije iznenadio poziv organizatora da i ove godine CEZA bude učesnik Premijerske večere. Kada je oficijelni voditelj večeri objavio podatak da je na listi čekanja ostalo njih 1600, a da su zbog mjera zaštite od Covid19 u sali dozvolili pristup samo za 650 osoba, naći se među odabranima 10 predstavnika Crne Gore učinjelo je još ponosnijim. Zbog navedenih mjera za stolom se moglo naći samo po 5 osoba pa su predstavnici CEZA ovoga puta bili podijeljeni za dva stola, jedni do drugih.

Ceremonija na kojoj su dodijeljene nagrade istaknutim pojedincima i organizacijama održala se u predivnoj Gala sali Sydney Entertainment Centre koja je bila specijalno dekorisana za ovu priliku. Na velikim ekranima su se smjenjivale slike sa motivima etničkih zajednica među kojima su bile i one koje su promovisale Crnu Goru.

Domaćin večeri je bila premijer NSW-a The Hon Gladys Berejiklian MP koja je pozdravila prisutne sa porukom da budu ponosni na svoju državu porijekla, ali da poštuju i budu odani svojoj novoj domovini Australiji.

Slične poruke su uputili i ostali predstavnici vlasti medju kojima su bili The Hon Dr Geoff Lee MP, Dr G.K (Hari) Harinath OAM, Chail Multicultural Advisory Board i Joseph La Posta, Chief Executive Officer Multicultural NSW. Vidjevši našu Milenu u predivnoj crnogorskoj nošnji dva ministra ( Dr Geoff Lee i Joseph La Posta) rado su pristali na zajedničku fotografiju.

Voditelj ceremonije je bio Adam Liaw čija emisija o hrani ‘Destination Flavour’ već šestu godinu pobjedjuje na SBS televiziji. Adam je 2016. imenovan od strane japanske vlade zvaničnim ambasadorom za japansku kuhinju, a on je i Unicef Ambasasador for Nutrition. Pored toliko stolova u sali Adam Liaw je izabrao da sjedne sa predstavnicima CEZA.

I pored svih nastojanja da se svečanom događaju pridruže i članovi iz Melburna – zbog već navedenih strogih uslova predstavnici CEZA su na posletku morali odustati. Iz istih razloga nijesu mogli potvrditi dolazak ni najavljeni gosti dr Tim Brook i njegova partnerka Ms Ruth Hingston iz Kanbere, zatim dr Chris Nash sa svojom životnom saputnicom dr Wendy Becon, ali su se među predstavnicima našli i bračni par Dumović: dr.sci Milo i Tanja. Ponosni predstavnici CEZA su bili Vesna i Vasilije Špadijer, te dr Ljubica i dipl.el.ing. Mihailo Mandić, kao i Ljubo Palibrk, dugogodišnji sudski tumač i prevodilac-Miroslava Mira Joksović, arhitekta Mira Belanov koja je bila gost predstavnika CEZA, kao i Milena Špadijer koja je svojom pojavom u crnogorskoj narodnoj nošnji plijenila pažnju mnogobrojnih gostiju.

Bio je ovo još jedan primjer kako iseljenici ne zaboravljaju svoju Crnu Goru i svoju odanost pokazuju na jednom reprezentativnom nivou koji se može porediti sa najvišim diplomatskim standardima, a na koji bi se mogli ugledati i oni kojima je to čast i obaveza.

Podijeli: