Asocijacija dijaspore i SCANJ potpisali sporazum

Asocijacija dijaspore Crne Gore i Savez crnogorskih asocijacija Njemačke (SCANJ) potpisali su Sporazum o saradnji sa ciljem da svoju višegodišnju saradnju na ovaj način potvrde.

Kako navode iz Asocijacije dijaspore, SCANJ je organizacija u čijem sastavu djeluje 12 aktivnih udruženja, u ovom momentu još 3 udruženja su iskazala spremnost da pristupe savezu.

„Članice udruženja koje su u SCANJ-u su iseljenici – dijaspora koje okuplja želja da kroz zajednički rad očuvaju kulturu, tradiciju i običaje naroda iz Crne Gore uz poštovanje svih njihovih različitosti, bez obzira što su u predhodnom periodu bili izloženi braznim pritiscima podržali su svoj kontinuitet u radu. Sem ogromnog doprinosa kroz promociju Crne Gore, humanitarnih akcija ova upornost da sačuvaju veze sa matičnom državom i njenim institucijama su razlozi zbog kojih su svi članovi Asocijacije dijaspore CG u predhodnom periodu davali podršku u njihovom radu, dosta često sami bili izloženi sličnim pritiscima pred kojima nijedna ni druga organizacija nije poklekla“, kazali su iz Asocijacije.

Oni poručuju da sa pripadnošću i emocijom prema državi niti jedan član Asocijacije dijaspore a ni SCANJ-a ne pravi kompromise pa je, kažu, i razumljivo obostrano poštovanje i vrlo uspješan dosadašnji zajednički rad.

„Potpisanim Sporazumom biće motivisani još tješnjom saradnjom koja kako prije tako i sada a i u buduće ima jedinstveni cilj promociju države Crne Gore i stvaranje sve boljih uslova za veću saradnju iseljenika-dijaspore i njihivo uključenje u ekonomski i društveni život matične države“, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli: