Zagađivačima okoline kazne i do 40 hiljada eura

Od pet najvećih zagađivača okoline u Crnoj Gori samo jedan, Termoelektrana Pljevlja, ima integrisanu dozvolu za rad, saopštio je u Skupštini ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, naglasivši da je rok za pribavljanje tih dozvola istekao još prvog janura, produženja neće biti, a kazne za nepoštovanje zakona biće rigoroznije i kretaće se i do 40.000 eura.

Jedino je Termoelektrana Pljevlja dobila integrisanu dozvolu za rad, koja se izdaje na pet godina. Zahtjev Kombinata aluminijuma vraćen je na dopunu, Željezara Tosčelik dostavila je obnovljeni zahtjev, Kovačnici Podgorica je odbijen, a Svinjogojska farma u Spužu nije ga ni dostavila. Zato su u Ministarstvu turizma i održivog razvoja odlučili da toj praksi stanu na kraj.

Takvo zakonsko rješenje pozdravila je većina poslanika, koji će se o toj odredbi izjasniti vjerovatno u petak.

“Tako će, umjesto dosadašnjih maksimalnih 15.000, kompanije koje nemaju ovu dozvolu državi plaćati i do 40.000 eura. Rok za pribavljanje dozvole neće se produžavati, jer za tu obavezu kompanije znaju još od 2005. godine”, rekao je Radulović.

To je, kažu u ministarstvu, jedini način da kompanije natjeraju da se odgovornije ponašaju prema vodenim resursima Crne Gore, vazduhu i okolini.

Podijeli: