Vlada Hrvatske spremna na dogovor oko Prevlake

Hrvatska je spremna na bilateralni dogovor sa Crnom Gorom oko pitanja Prevlake, poručili su iz Vlade te zemlje. Odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dvije države

Saopšteno je da su promijenili sastav komisije za granice i o tome obavijestili Crnu Goru.

“Mi smo 2006. donijeli odluku o priznanju Crne Gore kao suverene i nezavisne države. Uz odluku o priznanju donesena je i izjava Vlade Republike Hrvatske prema kojoj se očekuje dijalog u cilju pronalaženja trajnog rješenja”, saopšteno je iz hrvatske Vlade, prenosi bokanews.

Prostor spornog poluostrva funkcioniše na osnovu Privremenog sporazuma o Prevlaci od 2002. godine.

Dvije vlade su se u to vrijeme dogovorile da otvore proces dogovora o trajnom rješenju, jer u članu 2. sporazuma stoji da odredbe protokola ni na koji način ne prejudiciraju razgraničenje između dvije države.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je ranije da Crna Gora nema posebnog razloga da žuri sa rješavanjem ovog pitanja.

“Ali smo sasvim otvoreni da počnemo zajednički da ga rješavamo. Mi smo u regionu navikli da nam rješenja donose drugi, ali mislim da zemlje poput Hrvatske i Crne Gore to mogu same da urade. Ako to ne budemo mogli da donesemo zajedno, slijedi nam međunarodna arbitraža”, kategoričan je Darmanović.

Podijeli: