U Crnoj Gori trenutno 237 migranata

Crna Gora je trenutno dom za 237 migranata iz zemalja Bliskog Istoka, pokazuju podaci koje je Danu dostavila Uprava policije.

U toj instituciji kažu da je od 1. januara od 1. avgusta ove godine u Crnoj Gori registrovano 2.612 migranata.

Ta lica se uglavnom ne zadržavaju, već im je cilj da dođu do razvijenih zemalja u zapadnom dijelu Evrope. Migranti na putu do Evrope doživljavaju golgotu, a njihov dolazak u evropske države, pa i u Crnu Goru izaziva oprečne reakcije.

Mještani podgoričkog naselja Konik ranije su tražili da se migranti izmjeste iz njihovog naselja jer strahuju za bezbjednost svojih porodica. Pojedini Koničani tvrde da su migranti nedavno napali i pokušali da jednu djevojčicu uvuku u kuću u koju su smješteni, te da se skoro svakog dana doseljena lica tuku međusobno, o čemu svjedoče snimci koje su napravili i predali našoj redakciji.

U Upravi policije kažu da je Direkcija za azil Ministarstva unutrašnjih poslova u naselju Konik zbrinula 165 lica koja traže međunarodnu zaštitu, a u Centru za prihvat u Spužu su 72 osobe. U policiji potvrđuju da imaju česte prijave građana koji se žale na migrante.

“Imali smo više prijava u vezi sa migranatima koji borave u smještajima na Koniku i u Spužu. Međutim, te prijave odnosile su se na svađe između njih samih, a ne sa mještanima naselja Konik. Po svim prijavama službenici Centra bezbjednosti Podgorica su postupili i preduzimali mjere i radnje iz svoje nadležnosti”, navode u Upravi policije.

Oni kažu da u Centru bezbjednosti Podgorica u prethodnom periodu nije zaprimana prijava, odnosno nije prijavljivano da migranti zadaju probleme mještanima ili da verbalno napadaju osobe ženskog pola koje žive u naselju Konik.

“Većina migranata ne sačeka završetak postupka za dobijanja azila, već pokušava da dođe do zemalja zapadne Evrope, i to uglavnom preko teritorije Bosne i Hercegovine, a rjeđe preko teritorije Republike Hrvatske”, navode u Upravi policije.

Najava eventualnog većeg priliva migranata u Crnoj Gori je naišla na oštre reakcije, ali i zvanične stavove da prema tim licima treba postupati humano. Da je situacija sa migrantima zabrinjavajuća, krajem juna je kazao i premijer Duško Marković.

Tokom 2015. godine, kada je migrantska kriza bila najintenzivnija, migranti iz Sirije, Avganistana, Pakistana i drugih ratom zahvaćenih područja pokušavali su da preko Grčke, Srbije, Hrvatske i Mađarske pređu u zapadnu Evropu.

Ipak, ta ruta je blokirana i to na inicijativu Mađarske, koja je na svoju granicu postavila bodljikavu žicu. Istu bodljikavu žicu Mađarska je donirala i Crnoj Gori, za koju je premijer Marković rekao da može biti upotrijebljena u slučaju potrebe.

Podijeli: