Tužilac Pajković pod istragom kolega

Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, podgorički Viši sud donio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja koja je kao teret upisana na zemljište pored glavnog bulevara u Budvi, nadaleko od hotela “Splendid“

Specijalno državno tužilaštvo blokiralo je zemljišni kompleks od 8.500 kvadrata u Bečićima građevinskog biznismena Borislav Roganovića, u okviru višemjesečne istrage o navodnim malverzacijama u vezi  sa povraćajem, preprodajom i razmjenom opštinske zemlje.

Tim na čijem je čelu Milivoje Katnić, provjerava i više nekadašnjih opštinskih funkcionera – bivšeg gradonačelnika Rajka Kuljaču, njegovog tadašnjeg  pomoćnika Lazara Rađenovića, kao i neke od  službenika lokalne Uprave za nekretnina kojom je u to vrijeme upravljala  Mirjana Marovića.

Jedan od sagovornika “Vijesti” nezvanično je kazao da tužioci istražuju i ulogu kotorskog  državnog tužioca Žarka Pajkovića, u istom slučaju.

Na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva, podgorički Viši sud donio je privremenu mjeru zabrane raspolaganja koja je kao teret upisana na zemljište pored glavnog bulevara u Budvi, nadaleko od hotela “Splendid”.

Istraga je pokrenuta nakon što je nekadašnji potpredsjednik Vlade Milorad Vujović dostavio Specijalnom tužilaštvu obimnu dokumentaciju koju je sakupio njegov kabinet, a koja ukazuju da je prije 11 godina organizovana kriminalna grupa za više miliona oštetila  Opštinu Budva.

Žarko Pajković

Tužioci utvrđuju kako je došlo do povraćaja zemlje, koja je potom razmijenjena za četiri puta veći komad opštinske zemlje u Bečićima, kao i kako je iz budvanskog katastra nestao arhivski materijal koji se tiče tog slučaja.

Prije 11 godina – 2007. godine, iz Opština na rtu Zavala saopštavaju da  namjeravaju da grade postrojenje za desalinizaciju, što je takođe jedan od  predmeta korupcionaških afera u Budvi.

Radi se o parceli od 2.000  kvadrata, na sredini rta Zavala, na kojoj je kasnije izgrađena mini fabrika.

Vujović je Specijalnom tužilaštvu predao spise u kojoj piše da se sredinom septembra 2007. godine, tadašnjem gradonačelniku Kuljači pismom obratio izvjesni Beograđanin Boris Čukvas, suprug Svetlane Čukvas, rođene Anzulović, kao punomoćnik te starobudvanske  porodice.

Oni su tvrdili da su vlasnici zemlje na kojoj se gradi postrojenje za desalinizaciju.

Opština prihvata da obešteti porodicu i krajem novembra zaključuje ugovor o razmjeni nepokretnosti sa nasljednicima Borisom Čukvasem, Svetlanom Čukvas, Tamarom Vintl, Paolom Micgheli i Robertom Micgheli.

Prethodno Skupština opštine glasovima tadašnje odborničke većine iz  DPS-a i  SDP-a, donosi odluku kojom aminuje da se parcela na Zavali  razmijeni za 8.437 kvadrata opštinske zemlje u Bečićima, koja se ustupa nasljednicima Anzulovića.

Na sumnju da je  razmjena zemlje dogovorena unaprijed, kabinet nekadašnjeg potpredsjednika Vlade  utvrdio je nakon što su došli u posjed ugovora –  da su Čukvasi, prije nego što im je vraćena zemlja, parcelu na Zavali  prodali Žarku Pajkoviću, koji u to vrijeme nije bio tužilac.

Dva mjeseca ranije, početkom oktobra 2007.  bračni par Čukvas i  njihovi rođaci, zaključuju kupoprodajni ugovor  sa Pajkovićem, koji im za zemlju na Zavali plaća 1.229.400 eura.

Dan kasnije, sadašnji tužilac  tu parcelu prodaje Roganoviću za duplo veću cijenu –   2.362.360 eura.

Njegove kolege koji utvrđuju činjenice, zainteresovao je podatak da je u kupoprodajom ugovoru ostavljena mogućnost da će zemlja koju je kupio na Zavali, biti razmijenjena za parcelu  u Bečićima.

Ugovor se potpisuje dva mjeseca prije nego što su odbornici dali saglasje  da se nasljednicima Anzulovića za zemlju na Zavali, ustupi kompleks u Bečićima.

Vujović je tražio da tužioci ispitaju i sve odbornike lokalnog parlamenta koji su glasali za takvu odluku i utvrdili da li je i neko od njih umiješan u taj slučaj.

Tužioci su do sada ispitali više osoba, a Vrhovno državno tužilaštvo tražilo od Pajkovića da se izjasni.

Ko je ukrao dokumenta o Zavali, Košljunu i Sajmu?

Bivši potpredsjednik Vlade Milorad Vujović, kako su ranije “Vijesti” objavile, podnio je glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću zahtjev za pokretanje istrage u cilju utvrđivanja krivične odgovornosti osoba odgovornih za nestanak arhivskog materijala u Upravi za nekretnine – Područna jedinica Budva.

Nestala dokumentacija se odnosi na tri lokacije koje su u bliskoj prošlosti bile predmet brojnih istraga i sporova – Zavalu, Košljun i Jadranski sajam.

Podijeli: