Strazbur usvojio preporuke o obustavljanju gradnje Porto Skadar Lake

Na današnjem zasijedanju stalnog odbora u Strazburu usvojene su preporuke Bernske konvencije o obustavljanju gradnje Porto Skadar Lake i Bijelog sela u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Iz neformalnog udruženja građana Virpazara su pozdravili usvajanje preporuka koje pozivaju crnogorsku Vladu da obustavi dalji razvoj ovog turističkog kompleksa.

“Saglasni smo sa Sekratarijatom Bernske konvencije da ova oblast nacionalnog parka Skadarskog jezera mora biti sačuvana kao jedna od najvrednijih prirodnih lokacija u Evropi, te da se mora podići nivo zaštite ove zone na najviši nivo. Želimo zahvaliti hiljadama ljudi koji su potpisali našu peticiju da spasu Skadarsko jezero. Ovo je značajno dostignuće kampanje, proisteklo iz saradnje lokalnih zajednica, NVO i predstavnika Berna i Ramsara koji su u junu posjetili Skadarsko jezero za prikupljanje dokaza, građani Skadarskog jezera i zabrinute osobe širom svijeta”, naveli su oni.

Iz Green Home-a i dalje zahtijevu da se obustavi izdavanje građevinskih dozvola za sve objekte koji su predmet preporuka.

Kako je kazala direktorica Green Home-a Nataša Kovačević, zahtijevaju i da se ukinu one dozvole poput TN “Mihailovici” koje nisu mogle dobiti saglasnost za procjenu uticaja na životnu sredinu.

“Sve zabrane planiranja prostora i izdavanja građevinskih dozvola treba da traju dok se ne ispune navedene preporuke. Od nadležnih organa se traži da pažljivo ispitaju postupak koji je dozvolio izgradnju lokacije i razvoja Bijelog sela i ako je potrebno revidirati ili ukinuti odgovarajuću građevinsku dozvolu. Misija podsjeća da to mjesto nije razmatrano u Studiji 2014, niti u odgovarajućim procjenama uticaja na životnu sredinu”, podsjetila je ona.

Takođe iz ove NVO traže reviziju Nacrta Prostornog  plana za posebne namjene Nacionalnog parka Skadarsko jezero koji prema preporukama treba da prati pristup Prostornog plana za posebne namjene Nacionalnog parka Skadarskog jezera iz 2001. godine.

Preko 13.000 građana potpisalo je Peticiju za obustavljanje neodržive gradnje, čija se rješenja još nalaze u Nacrtu plana koja je upućena Presjedniku parlamenta.

Rezolucija Evropskog Parlamenta za Crnu Goru kao i posljednje mišljenje EC o napretku Crne Gore skrenulo je pažnju na Porto Skadar Lake kao primjer neodržive gradnje i sprovođenje preventivnih mjera zaštite Skadarskog jezera kao Natura 2000.

Podijeli: