Pri kraju razgovori o minimalnoj zaradi

Radna grupa sastavljena od predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca privodi kraju razgovore, odnosno analizu efekata povećanja minimalne zarade i smanjenje opterećenja na plate, koje bi trebalo da se primijeni od 1. januara.

Ključne analize su uglavnom završene i sada se, kako je Pobjedi rečeno iz Saveza sindikata (SSCG), čeka da se objelodane cifre.

Sindikat je tražio da se minimalna zarada u Crnoj Gori, koja je najmanja u regionu i nije se mijenjala od 2013, poveća sa 193 na 250 eura.

Poslodavci nijesu saopštili egzaktne cifre, ali se očekuju da se, sa sadašnjih 65,37 odsto, opterećenje na prosječnu zaradu od 500 eura svede na 50 odsto.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je ranije u parlamentu, prilikom rasprave o rebalansu budžeta, da će korekcija biti od januara, ali nije mogao da saopšti na koliko.

“Ovom temom se intenzivno bavimo, ali značaj i mogući fiskalni uticaj nas upozorava na najveći oprez. Mora se napraviti dobar balans, jer ako smanjimo opterećenje na rad, a imamo deficit u penzionom fondu, onda se rizikuje da se stvori još veća rupa u budžetu”, upozorio je Radunović.

Nakon godišnjih odmora, kako se očekuje, trebalo bi da se zna do kog nivoa će biti uvaženi zahtjevi sindikata i poslodavaca, odnosno koja je tačka kompromisa.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, kazao je da u sindikalnoj organizaciji očekuju da njihov zahtjev od 250 eura bude uvažen.

“Moje informacije od našeg predstavnika u radnoj grupi govore da su analize efekata povećanja minimalca i smanjenja doprinosa na zarade, što ide u paketu, uglavnom završene i da se čeka konačno usaglašavanje cifara. To je ozbiljan posao i moraju se uraditi sve analize”, rekao je Zarubica.

Iz Unije poslodavaca (UPCG) su naveli da ne mogu govoriti o konkretnim ciframa, ali da raduje činjenica da je ministar najavio da će od 1. januara doći do korekcije minimalca i opterećenja na zarade.

Šef Sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju UPCG, Mirza Mulešković, naveo je da sada očekuju da analiza pokaže koje su realne mogućnosti kako privrede tako i javnih finansija u ovom trenutku.

Podijeli: