Politički potresi: Budva na pjenu od vanrednih izbora

Budva na pjenu od novih izbora. Ovako se ovih dana komentariše politička situacija u metropoli turizma. Sjednice SO se ne održavaju mjesecima, a nezavisni odbornik koji je ranije davao prevlast vladajućoj koaliciji, Stevan Džaković, zatražio je da se u roku od sedam dana po hitnom postupku zakaže sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se glasalo o povjerenju aktuelnom gradonačekniku Budve Draganu Krapoviću i da se na njegovo mjesto postavi lider budvanskog Demokratskog fronta DF Marko Bato Carević. No, iz vladajuće koalicije mu poručuju da do toga neće doći, već da će Krapović Careviću mjesto ustupiti krajem godine, kako je to dogovoreno koalicionim sporazumom.

I dok se Džaković i vladajuća elita svađaju, iz lokalnog DPS-a za CdM poručuju da vlast u Budvi ne postoji i da bi realno bilo izbore organizovati u septembru.

I u Liberalnoj partiji za CdM tvrde da vlast u Budvi ne funkcioniše i da su vanredni izbori izvjesni.

Turbulentno je u Budvi nakon što je Džaković zatražio da bude smijenjen aktuelni gradonačelnik Dragan Krapović. Džaković je 17. odbornik koji je ranije omogućavao vladajućoj koaliciji prevlast u lokalnom parlamentu, koji broji ukupno 33 odbornička mjesta i bio je ključan u izboru Krapovića za gradonačelnika, kada se suprotstavio svojoj partiji PzP i nije se slagao sa tim da u fotelju prvog čovjeka Budve sjedne kandidat DF-a Marko Bato Carević zbog čega je i isključen iz stranke.

Nema hitne smjene

Iz vladajuće koalicije mu poručuju da nema ništa od smjene.

“Obavještavamo građane i odbornika Stevana Džakovića, da se Koalicioni sporazum koji smo svi zajedno potpisali u cjelosti poštuje i da će se prema njegovim odredbama izvršiti rotacija predsjednika Opštine i predsjednika Skupštine. Zbog toga nema nikakve potrebe da odbornik Džaković poziva na hitnu smjenu aktuelnog predsjednika Opštine, već da i sam poštuje ono što je potpisao i na šta se time obavezao. Ukoliko je odbornik Džaković u međuvremenu promijenio mišljenje ili političku preferenciju, pozivamo ga da to jasno i javno objavi i povuče svoj potpis sa Sporazuma”, poručuju potpisnici Sporazuma o formiranju koalicone vlasti u Budvi.

Kako navode, Sporazumom je predviđeno da se mandat aktuelnog predsjednika Opštine Dragana Krapovića, okončava 29. decembra 2018. godine, nakon čega na to mjesto stupa kandidat DF-a.

“Takođe, nekoliko dana prije toga, potrebno je obaviti  rotaciju na mjestu predsjednika SO. Potrebno je da 17 odbornika glasa za to, uključujući tu i odbornika Džakovića. Sada ga pozivamo, svi zajedno, da se jasno i konačno odredi prema onome što je potpisao. Mi, svi ostali potpisnici Sporazuma, čvrsto stojimo pri svim odredbama našeg Sporazuma, očekujući da odbornik Džaković to takođe uradi ili da u protivnom vrati mandat, ukoliko na bilo koji način nije dogovarao neku moguću drugu većinu u budvanskom parlamentu”, navode oni.

Prema njihovim navodima, sve manipulacije i glasine, eventualne dogovore i drugačije planove potpisnika Sporazma, odbacuju kao neprincipijelne, nemoralne i neprihvatljive u jednoj zemlji koja se već dugo vremena bori sa zlom političke korupcije i prekrajanja izborne volje građana.

Izbore održati u septembru

No, u lokalnom DPS-u smatraju da vlast u Budvi ne može izdržati. Uvjereni su da bi izbori mogli biti održani u septembru.

Marko Vuković iz budvanskog DPS-a za CdM kaže da vlast u Budvi ne postoji. Tvrdi da je to samo jedna konstrukcija nepriprodna, i to od konstituenata koji čine vlast samo da bi skupili političke poene i zauzeli pozicije u javnim preduzećima.

“Vjerujem da će izbora biti u septembru jer postojeća većina ne postoji. Vrijeme je da se raspišu izbori i da se dese promjene u Budvi”, istakao je Vuković za CdM.

Prema njegovim riječima, vlast u Budvi je ovaj grad, kada je riječ o turizmu, vratila nekoliko godina unazad. Tvrdi da su oni Turističku organizaciju Budve doživjeli kao poligon za zapošljavanje svojih kadrova.

“Preko 100 svojih partijskih članova su zaposlili od kada su došli u TO. Budva ne postoji na mapi dešavanja od kada su došli na vlast. Ozbiljna šteta nanesena je Budvi kao destinaciji. Njihov razlog bitisanja kao koalicije je samo da zauzmu fotelje”, jasan je Vuković.

On je podsjetio da je Džaković na jednoj od sjednica pokazo snimak gdje se jasno čuje kako jedan od lidera te koalicije govori da nisu direktori preduzeća tamo zato sto su lijepi i pametni, već zato što su oni tamo po partijskoj direktivi i treba partijski da rade.

“Treba zamijeniti vladajuću garnituru jer zloupotrebljava resurse u partijske svrhe”, zaključio je on.

Lider Liberalne partije Andrija Popović takođe smatra da vlast u Budvi ne funkcioniše.

“Stekli su se zakonski uslovi da ih Vlada opomene, kako bi se raspisali vanredni lokalni izbori. Nije dobro da se to desi u jeku turističke sezone u prijestonici turizma, a nije bas ni realno očekivati, i pored najava, da se formira neka nova skupštinska većina, koja bi smijenila aktuelnog i izabrala novog predsjednika Opštine Budva”, rekao je Popović za CdM.

Koalicionu vlast u Budvi čine  SNP, Demokrate, Demos, URA, SDP i Liberalna partija. DPS je u opoziciji.

M.Dušević

Podijeli: