Nemjerljivi benefiti od ekonomskog državljanstva

Crna Gora kasni sa programom ekonomskog državljanstva i trebalo je da ga uvede još prije deset godina jer bi on, ukoliko se sprovede transparentno i bez greške, državi i građanima donio nemjerljive benefite, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun.

On smatra da je taj projekat trebalo realizovati nedugo nakon obnove nezavisnosti, jer je interesovanje investitora za ekonomsko državljanstvo Crne Gore tada, kako tvrdi, bilo ogromno.

“Zbog toga smo na gubitku, ali opet nikad nije kasno. Ako se projekat sada dobro sprovede onda stvarno možemo da očekujemo dolazak ozbiljnih investitora u Crnu Goru”, kazao je Drecun za Dnevne novine.

Govoreći o konkretnim benefitima ekonomskog državljanstva, Drecun je istakao da oni nijesu lako mjerljivi, te da cijena pasoša neće biti njihov primarni izvor.

“Cijena je stvar procjene Vlade i tu ne mogu da arbitriram. Međutim, mnogo veći su multiplikativni efekti koji će postati vidljivi kasnije kroz zapošljavanje, poslovne odnose, sticanje novih znanja. Biće dovoljno da prodamo 500 pasoša i dovedemo 500 biznismena, što je ogroman benefit, posebno za mlade ljude. Ako se to odradi transparentno, sa jasnim procedurama i bez grešaka, onda niko neće moći da ima primjedbe na to”, naglasio je Drecun.

Podijeli: