Meso na crnogorskom tržištu sigurno za upotrebu

Na tržištu Crne Gore nema ilegalno uvezenog mesa iz Brazila, a pošiljke sirove piletine i govedine koje su uvezene iz te zemlje prije stavljanja na tržište provjerene su i njihova upotreba je sigurna, rečeno je Pobjedi iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Mediji u Srbiji objavili su vijest da je u tu zemlju prokrijumčareno 23 tone mesa sa isteklim rokom trajanja i sumnjivim porijeklom koje je stiglo iz Brazila.

Građani Srbije imali su razlog za uznemirenost, jer je inspekcija utvrdila da su 23 tone mesa ušle ilegalno, a gotovo sva ta količina bila je, kako prenose mediji, bez isprave o bezbjednosti i sa isteklim rokom trajanja.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fotosanitarne poslove saopšteno je da je meso na našem tržištu bezbjedno za upotrebu i da nijesu registrovane sumnjive pošiljke iz Brazila ili neke druge zemlje.

“Na našem tržištu nalazi se meso koje je porijeklom iz odobrenih domaćih klanica koje se nalaze u sistemu kontrole, kao i meso koje je uvezeno iz drugih zemalja i čija je zdravstvena ispravnost utvrđena prilikom inspekcijskih kontrola na granici napisali su u odgovorima. Dodali su da se u Crnu Goru uvozi i meso iz Brazila (pileće i goveđe) po zakonom definisanim procedurama i isključivo iz objekata kojima je odobren uvoz u Evropsku uniju. Svaka pošiljka mesa koja je uvezena u našu državu nije stavljena u promet bez prethodno izvršenog dokumentacijskog pregleda, identifikacionog pregleda, kontrole i provjere temperatura tokom transporta od utovara kontejnera do istovara u Luku Bar i laboratorijskih ispitivanja na sve propisane zahtjeve bezbjednosti (mikrobiologija, hemijski kontaminanti, dioksin, rezidue farmakoloških ostataka i drugih štetnih supstanci…)”, rekli su iz te ustanove.

Oni su naglasili da se na tržištu može naći samo meso nakon urađenog pregleda poslije klanja i označavanja takozvanom zdravstvenom oznakom (pečatom) ili pošiljke mesa za koje je granični veterinarski inspektor nakon pregleda utvrdio da ispunjava sve propisane zahtjeve bezbjednosti.

Podijeli: