Lutovac: Odnosi ne treba da zavise od Vučića i Đukanovića

Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici. Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena, rekao je čelnik Demokratske stranke i prvi ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac.

On je u intervjuu za „Dan” kazao da otkako su se razdvojile Srbija i Crna Gora odnosi među njima su bili ispod potencijala dvije države i znatno ispod očekivanja građana obje države. “Na osnovu onoga što crkveni velikodostojnici i vjernici kažu, položaj Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori u potpunom je skladu sa zvaničnom identitetskom politikom. Dakle, u ništa boljem ili lošijem položaju od srpskog jezika ili srpske kulture, na primjer”, istakao je Lutovac.

Kao bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori smatra da  od kako su se razdvojile Srbija i Crna Gora odnosi među njima su bili ispod potencijala dvije države i znatno ispod očekivanja građana obje države.

“Najviši državni zvaničnici, pak, često te odnose opisuju kada nikada bolje, pa još uz to i da su u daljem usponu, a onda se za unutarpolitičke prilike razmijene neke oštre poruke i tako naizmjenično… Trebalo bi vidjeti koji sadržaji te odnose čine „nikad boljim” i šta je to što izaziva oštre reakcije. Kad se malo detaljnije udubite, vidite da nema mnogo argumenata u pogledu ocjene o „nikad boljim odnosima”, kao što ni povodi za oštru retoriku nijesu suštinskog, nego simboličkog značenja, važnog za medijsko spinovanje”, smatra Lutovac.

Komentarišući to, da je javnosti  servirana priča da je najvećim dijelom za bolje odnose dvije zemlje zaslužan, prije svega, dobar odnos dva predsjednika Lutovac kaže da su se dnosi Srbije sa Crnom Gorom najviše su unaprijeđeni na retoričkom planu.

“Čak i tako unaprijeđeni odnosi, na žalost, počivaju na ličnim odnosima lidera najvećih stranaka u obje države, a ne na ozbiljnim temeljima međudržavne saradnje. Odnosi Srbije i Crne Gore ne bi trebalo da zavise od toga ko je na vlasti u Beogradu ili Podgorici. Ti odnosi moraju biti građeni na stabilnoj svestranoj saradnji koja ne zavisi od personalnih promjena. To sam govorio i dok sam bio ambasador i podvlačim sada, kada sam predsjednik Demokratske stranke.”

Smatra da to što će Crna Gora će, kao članica NATO, poslati vojnike u Misiju KFOR-a na Kosovo nije neprijateljski čin prema Srbiji.

“Naravno da nije. To je samo logična posledica činjenice da je Podgorica postala članica NATO-a i da je priznala nezavisnost Kosova, zašta je aktuelna vlast u Beogradu imala razumijevanje. Upravo to je ono o čemu sam govorio od jednog simboličnog čina, slanja par vojnika u misiju KFOR-a pravi se medijska halabuka mnogo veća nego kada se, na primjer, većinski srpski jezik ne tretira ravnopravno u obrazovnom sistemu i javnoj sferi Crne Gore.”

Podijeli: