Filipović: Za Crnu Goru je privilegija biti dio NATO-a

Biti dio najrazvijenijeg vojno-političkog saveza, uz mjesto za stolom gdje se donose najznačajnije odluke u sistemu kolektivne bezbjednosti, za Crnu Goru predstavlja izuzetnu privilegiju, ali i obavezu da odgovorno nastavi sa unapređenjem nacionalnog odbrambenog sektora, kazao je državni sekretan u Ministarstvu odbrane Slobodan Filipović.

On je danas otvorio  Konferenciju za integraciju i pridruživanje (Accession Integration Conference- AIC), koja se, u organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, održava u hotelu “Mediteran” u Budvi.

Državni sekretar je izrazio zahvalnost NATO predstavnicima obje strategijske komande, u Monsu i Norfolku, ekspertima iz drugih NATO komandi, kao i predstavnicima NATO agencija, na podršci koju su pružili Crnoj Gori nakon sticanja članstva u NATO.

On je istakao da su svi zadaci sa NATO agende odgovorno ispunjavani, čemu je najbolja potvrda to da već obilježavamo godišnjicu članstva u Alijansi.

On je istakao da je Radna grupa za pristupanje i integraciju prepoznata kao format saradnje u okviru kojeg će Crna Gora na najefikasniji način sprovesti obaveze navedene u Ciljevima sposobnosti.

Filipović je informisao prisutne da smo u aprilu ove godine imali multilateralni sastanak povodom dostignutih rezultata u implementaciji Ciljeva sposobnosti.

Tada je od strane saveznika ocijenjeno da je Crna Gora na dobrom putu da ostvari punu interoperabilnost sa svjevernoatlantskim saveznicima, uz smjernice za unapređenje naših kapaciteta.

Državni sekretar je takođe govorio o planovima za modernizaciju Vojske Crne Gore u narednom periodu, o jučerašnjem početku misije NATO Air Policing, o učešću naših vojnika u mirovnim misijama i operacijama.

Na Konferenciji učestvuju predstavnici obje strategijske komande NATO, za operacije i transformacije, kao i ministarstava vanjskih poslova, javne uprave i finansija, te Direkcije za zaštitu tajnih podataaka, Uprave carina i Poreske uprave.

Podijeli: