Crna Gora dostigla suficit tekućeg budžeta

Ministar finansija Darko Radunović naglasio je da je Crna Gora prvi put nakon 2008. godine dostigla suficit tekućeg budžeta.

On je to saopštio na sastanku sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard & Poor’s, na čelu sa direktorom za našu zemlju Maximom Rybnikovim.

Ministar je dodao da je Vlada kreirala kredibilan plan fiskalne konsolidacije, čija će dosljedna primjena, shodno projekcijama, dovesti do suficita centralnog budžeta i smanjenja nivoa javnog duga ispod mastrihtske granice 2020. godine.

Povod posjete odnosio se na prikupljanje podataka o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori na osnovu kojih će se vršiti dalja procjena rejtinga naše zemlje od strane pomenute agencije.

U cilju upoznavanja sagovornika sa aktuelnim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima, ministar Radunović je prezentovao osnovne parametre koji su obilježili prethodnu godinu, a koji se ogledaju u visokim stopama rasta i snaženju stabilnosti i održivosti javnih finansija.

Paralelno sa sprovođenjem mjera definisanih Fiskalnom strategijom, Ministarstvo finansija i Vlada će, kako je saopštio ministar, nastaviti sa započetim reformama Poreske uprave.

Ističe se da će sve to biti u cilju povećanja naplate prihoda, javne uprave u cilju racionalizacije i povećanja efikasnosti državne administracije, kao i usvajanjem zakona koji su pretpostavka snaženja konkurentnosti kao što su Zakon o javnom privatnom partnerstvu i Zakon o javnim nabavkama.

Iz Ministarstva podsjećju da je Crna Gora zahvaljujući efektima sprovedenih mjera u posljednjem izvještaju agencije Standard and Poor’s popravila svoje izglede rasta, dok se nova ocjena rejtinga očekuje  do kraja marta.

Izvor: Cdm

Podijeli: