Bolje poslovanje preduzeća uz društvenu odgovornost

Mnoge crnogorske kompanije su prepoznale značaj društveno odgovornog poslovanja. Društveno odgovorno poslovanje u najkraćem predstavlja odgovornost preduzeća za uticaj koji ima na društvo.

U Privrednoj komori ističu da je riječ o procesu u kome se kompanija prema svim akterima odnosi na etički i odgovoran način.

“Društveno odgovornom se smatra ona kompanija koja ispunjava sve zakonom propisane obaveze i dodatno radi na odnosu prema zaposlenima, životnoj sredini, zajednici i partnerima, te ulaže napore protiv korupcije. Dobro sproveden koncept društveno odgovornog poslovanja donosi benefite po zajednicu ali i niz prednosti za preduzeća kao što su: poboljšani pristup kapitalu i tržištima, produktivnost, te lojalnost kupca, povećan obim prodaje i profit, uštede u poslovanju i bolje upravljanje rizicima”, kazali su za CdM u PKCG.

Od 1990-tih godina društveno odgovorno poslovanje ima bitnu ulogu u vodećim svjetskim kompanija, stavljajući naglasak na samoregulaciju preduzeća po pitanjima ljudskih i radnih prava, zdravlja, bezbjednosti, zaštiti životne sredine, borbi protiv korupcije, te dobrovoljne inicijative kojima se podržavaju projekti lokalne i šire društvene zajednice.

“Budući da mnoge kompanije prilikom proizvodnje prouzrokuju određene negativne posljedice po životnu sredinu kao i po društvenu zajednicu, jačaju pritisci i zahtjevi socijalne sredine da se ekonomski subjekti odgovorno ponašaju, što direktno utiče na bolje pozicioniranje proizvoda kompanije koja pokazuje društvenu odgovornost u odnosu na kompanije koje ne poštuju ukupnosti društvenih, etičkih, ekoloških i ekonomskih vrijednosti značajnih za proces odlučivanja. U želji da doprinese globalnom i nacionalnom konceptu društvene odgovornosti Komora je od 2008. godine, pored godišnjih nagrada za uspješno poslovanje, za unapređenje menadžmenta i inovativnost, uvela i nagradu za društvenu odgovornost”, naglasili su iz PKCG.

Jedna od aktivnosti Privredne komore koja je vezana za društvenu odgovornost jeste i učešće u projektu Fonda za aktivno građanstvo-dodjeli nagrada Iskra.

“Riječ je o priznanju za filantropiju koju  Fond za aktivno građanstvo dodjeljuje u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore  i  Upravom za dijasporu Crne Gore , a uz podršku  Evropske Komisije ,  Fondacije “Ćano Koprivica” ,  Fonda braće Rokfeler i Čarls Stjuart Mot fondacije. Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje pojedincima, privrednim društvima, medijima, nevladinim organizacijama, institucijama i iseljeničkim udruženjima-koji su na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije za opšte dobro i izgradnju građanskog društva u Crnoj Gori i predstavlja samo dio priče o društvenoj odgovornosti, koja se često poistovjećuje sa filantropijom”, podsjećaju u PKCG.

Privredna komora Crne Gore edukuje članove svojih udruženja o društveno odgovornom poslovanju i kroz seminare na teme: standardi kvaliteta, energetska efikasnost, timski rad i donešenje odluka, zakonodavstvo EU (EU direktive o zaštiti životne sredine, Izdavanje sertifikata o proizvodima, tehnički standardi), itd.

Podijeli: