Žoze Saramago: Riječi nisu date čovjeku da bi prikrio misli

Žoze Saramago je portugalski književnik, dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 1998. godinu. Saramago se smatra najvećim portugalskim i jednim od najuticajnijih svjetskih pisaca današnjice. Njegova djela prevedena su na preko trideset jezika.

Žoze Saramago

“Pošto kod kuće nisam imao knjiga (sopstvene knjige, koje sam sâm kupio, od para koje sam pozajmio od prijatelja, stekao sam ih tek u svojoj 19. godini). Udžbenik portugalskog jezika, sa svojim antologijskim karakterom, otvorio mi je vrata književnog stvaralaštva“ (Autobiografija).

Radio je kao automehaničar, referent u Zavodu za socijalno osiguranje, novinar, prevodilac, književni kritičar, kolumnista i kao urednik više portugalskih dnevnih listova. Njegova djela ostaju da plijene, a riječi da bude i razbuđuju čovjekovu svijest.

Saramago je za života smatran najvećim živim portugalskim i jednim od najuticajnijih evropskih pisaca današnjice.

Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1998. godine za roman “Sedam Sunaca i Sedam Mjesečina”.

“Ja mislim da smo svi mi slijepi; slijepci koji mogu da vide, ali iz nekog razloga ne vide”.

“Kakav je ovo svijet gdje čovek može i mašine poslati na Mars, a ne može da učini ništa da zaustavi ubijanje drugih ljudi?!”

“Nije teško živjeti sa drugima, teško ih je razumjeti”.

“Postoji mnogo razloga da ne trpimo svijet ovakav kakav jeste”.

“Ljudski vokabular još uvijek nije u stanju, a vjerovatno nikada neće ni biti, da sazna, prepozna i komunicira sa svime što čovjek može da doživi i osjeti”.

“Sve spletke i zavjere ovoga svijeta neće se pokazati kao trajne i transcedentne”.

“Sve što je autentično, istinsko, pojaviće se u obliku poklona. Pa makar nam izgledalo i slučajno”.

“Mnogi ljudi prožive cijele svoje živote čitajući, ali nikada ne tragajući za smislom iza napisanih riječi, oni ne shvataju da su riječi ustvari samo kamenje postavljeno da bismo prešli preko brze rijeke, a razlog zbog čega je to kamenje tamo, taj je da možemo da se dočepamo druge obale… druga obala je ono što je bitno”.

“Riječi nisu date čovjeku da bi prikrile misli”.

“Ja nisam loš čovjek. Ja samo vrijeđam jezikom”.

Podijeli: