Održana proslava Dana državnosti u Lovćencu

Dana, 10.07.2019. godine u  sali doma kulture u Lovćencu održana je proslava 13. jula Dana državnosti Crne Gore u organizaciji Narodnog udruženja „Crna Gora „ i udruženja Crnogoraca Lovćenac.

Publicije prikazan bogat kulturno umjetnički program sa akcentom na očuvanje crnogorskog nacionalnog identiteta. Medju brojnim zvanicama diplomatskog kora, kulturnog i društvenog života Crne Gore i Srbije  prisutnima se obratio Predsjednik Narodnog udruženja „Crna Gora„ gospodin Aleksa Giljen koji je važnost trinaesto julskog ustanka  pokazao i citirajući Francuskog filozofa i književnika Žan Pol Sartra koji je kazao da je „ovo fenomen drugog svjetskog rata i najveći događaj u ljudskoj istoriji poslije Francuske buržoaske revolucije.

„Organizacijom ove proslave u Srbiji, šaljemo poruku da Crnogorci u Srbiji nijesu tuđinci i da Srbija za njih nije tuđinska. Pozivamo Vlade Srbije i Crne Gore  da precizno ispituju svaku odluku koju donose i da razmisljaju dal te odluke mogu narušiti suživot dva naroda kako u Srbiji tako i Crnoj Gori i dovesti do novih tenzija u bilateralnim odnosima dvije zemlje.“ – navodi Giljen

Prisutnima  se obratio i Predsjednik udruženja Crnogoraca Lovćenac gospodin Nikola Muhadinović koji je pozdravio prusutne i zahvalio se tome što je Lovćenac i ovaj put opravdao epitet da je zaista srce Crnogorske dijaspore. 

Podijeli: