Mihailo Mandić: Čestitka predsjedniku Skupštine i poslanicima parlamenta Crne Gore iz Australije

Čestitka od Crnogotske etničke zajednice Australije Skupštini Crne Gore.

„Postovani  predsjedniče Brajovicu,

Izražavamo naše zadovoljstvo usvajanjem prijedloga Rezolucije,  kojom se proglašavaju ništavnim odluke tzv Podgoričke skupštine i upućujemo iskrene čestitke Vama i poslanicima crnogorskog parlamenta koji su imali tu čast da budu dio slavne crnogorske istorije.
Crnogorski iseljenici su se za takvo rješenje zalagali od prvih dana borbe za nezavisnu Crnu Goru.
Značajan doprinos je tome dala i Crnogorska etnička zajednica Australije koja je 2011. godine inicirala, a zajedno sa “CKD Toronto” iz Kanade i udruženjem “The Montenegrin Association of America”, i okupila sva značajnija iseljenička udruženja širom svijeta da bismo tadašnjem predsjedniku Skupštine, g.Ranku Krivokapiću, i zvanično, predali Inicijativu za poništenje odluka tzv Podgoričke skupštine.
Ovo je izazvalo žestoke reakcije kako u Srbiji to još više u Crnoj Gori. Tada se ocijenilo da još nije vrijeme za takav korak što se pravdalo činjenicom da su te odluke poništene Referendumom o nezavisnosti.
Podsjetit ćemo se da su naši iseljenici još 1999. godine, na I Kongresu crnogorskih iseljenika u Njujorku, donijeli Rezoluciju kojom se, izmedju ostalog, zahtijevalo od vlasti Crne Gore da se i zvanično ponište sve odluke tzv Podgoričke skupštine.
Trebalo je da prodje 20 godina da bismo došli do ostvarenja dijela naših snova!
Nadajmo se da nećemo morati čekati narednih 20 godina da bi se konačno riješilo i pitanje autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve i na taj način se u potpunosti ispravila nepravda učinjena Crnoj Gori prije ravno jednog vijeka.“ – poručio je dipl el ing Mihailo Mandić predsjednik Crnogotske etničke zajednice Australije
Podijeli: