Crna Gora zablistala u Sidneju

Crnogorska etnčka zajednica pokazala kako se Crna Gora promoviše na visokom nivou

Kao i prethodnih godina i ove je Crnogorska etnička zajednica Australije na pravi način promovisala Crnu Goru. Od kada je zaživjela ideja organizovanja premijerske večere Crnogorska etnička zajednica Australije  je bila njen stalni učesnik.

Prvih godina ceremonija se održavala u ekskluzivnom hotelu Westin sa oko stotinjak stolova da bi zadnjih par godina organizatori bili primorani zakupiti salu sidnejskog hipodroma sa preko 200 stolova od po 10 mjesta. U početku je premijer obilazio svaki od stolova i tako se neposredno upoznavao sa svojim gradjanima. Danas je to nemoguća misija, ali premijer i ministri u vladi nadju vremena da bi se napravila po neka od grupnih fotografija.

Sama ceremonija ove večere je doživjela odredjene pozitivne modifikacije koje su doprinijele ogromnom porastu popularnosti. Za razliku od prvih večeri kada je bilo obavezno nošenje smokinga sa leptir mašnama već neko vrijeme je oživjela ideja da se sa smokingom na isti način tretira i nacionalna nošnja.

U prvom od tih nastupa Crnogorska etnička zajednica Australije se predstavila sa crnogorskom nošnjom i tako su se njeni nosioci zasluženo našli na pobjedničkom postolju. Prošla i ova godina je protekla u fantastičnom koloritu preko stotinu narodnih nošnji iz svih krajeva svijeta pa je bilo izuzetno zadovoljstvo medju njima posmatrati i našu,  crnogorsku nošnju.

Pored nacionalnih nošnji novitet od prošle godine je bio prikazivanje kraćih video spotova o etničkim zajednicama.

Crnogorska etnička zajednica Australije je i ovoga puta na najbolji način prezentovali Crnu Goru putem nošnje i video priloga koji se povremeno vrtio na mnogobrojnim monitorima postavljenim svuda u dvorani.

Treba istaći da je ove godinena premijerskoj večeri bilo prisutno blizu 2000 gostiju. Pored domaćina Hon. Ray Williams, Minister for Multiculturalism i Hon. Gladys Berejiklian MP, Premier of New South Wales treba istaći prisustvo mnogih diplomatskih predstavnika i značajnih biznismena koji svojim investicijama doprinose ekonomskom razvitku Australije.

U pauzama izvodjenja izuzetnog umjetničkog programa na velikim video ekranima duz cijele sale prikazivali su se prilozi etničkih zajednica. Bilo je pravo zadovoljstvo kao prvi prilog vidjeti na ekranima fotografije iz aktivnosti Crnogorske etničke zajednice Australije! Interesantno je napomenuti da je ministar za multikulturu Ray Williams našao vremena da, od svih stolova, sjedne samo za sto Crnogorska etnička zajednica Australije kada su i nastale zajedničke fotografije.

Za stolom Crnogorske etničke zajednice Australije su sjedjeli Vesna i Milena Špadijer, dr Ljubica Mandić, Marija Lukić, Ljuban Palibrk, Gojko Krivokapić, Josip Lukić, Marko Lukić, Vasilije Špadijer i dipl.el.ing. Mihailo Mandić.

 

Podijeli: